Новий закон про ТОВ: що варто знати українському бізнесу

З набранням чинності Законом України « Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю» змінився порядок реєстрації та внесення змін до установчих документів ТОВ. Тема нашої статті – Новий закон про ТОВ: що варто знати українському бізнесу…

Терміни на приведення у відповідність установчих документів

Суспільство має привести свої установчі документи у відповідність до нових вимог законодавства протягом року з дня вступу до чинність (до 16.06.2019 р.). Якщо зміни не були внесені, положення документів, які не відповідають Закону України «Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю» вважатимуться недійсними. За приведення у відповідність установчих документів реєстраційний збір не стягується.

Ключові нововведення Закону

Змінено загальні вимоги до форми та змісту статуту, знято обмеження за максимальною кількістю засновників, обмежено строки на формування статутного капіталу, введено створення наглядової ради, змінено порядок виходу засновників та передбачені договірні відносини між ними шляхом підписання корпоративних договорів. Кожна зі змін розглянута та описана докладніше у цій статті, нижче.

Зміни у статуті товариства

Статут – це установчий документ ТОВ. Новим законом внесено зміни щодо його форми та змісту. Пропонуємо розглянути ці зміни детальніше:

  • Першу редакцію статуту повинні підписати всі засновники товариства. Справжність їх підписів засвідчується нотаріально.
  • Зміни до статуту товариства підписують засновники товариства, які голосували за ухвалення рішення щодо внесення таких змін. Підписи засвідчуються нотаріально.
  • У статуті обов’язково має бути зазначена така інформація: Повна та скорочена назва товариства; Відомості про органи управління суспільством, їхню компетенцію, порядок прийняття ними рішень; Умови вступу та виходу засновників із суспільства.

Статутний капітал

Зміни також торкнулися порядку формування статутного капіталу, а точніше за терміни внесення своїх частин засновниками товариства. Відповідно до Закону, кожен засновник повинен зробити свій внесок у повному розмірі протягом 6 місяців з дня державної реєстрації. Якщо ж засновник прострочив внесення свого внеску, виконавчий орган ТОВ має надіслати йому повідомлення у письмовій формі. У повідомленні повинні міститися відомості про невнесений вклад статутного капіталу (або його частини) та додатковий термін для можливості його внесення. Додатковий термін не може перевищувати 30 днів. Якщо засновник не сформував свою частину у статутному капіталі протягом терміну, зазначеного в повідомленні, то Товариство має право скликати загальні збори та прийняти одне з таких рішень:

  1. Виняток із товариства засновника, який не вніс свою частину до статутного капіталу.
  2. Зменшення статутного капіталу на розмір невнесеної частини засновника.
  3. Розподіл частини, яка не оплачена, між засновниками товариства та її сплата останніми.
  4. Ліквідація ТОВ.

Новий закон про ТОВ: що варто знати українському бізнесу. Виконавчий орган Товариства

У Товаристві з’явилася можливість створювати наглядову раду. Також змінено порядок скликання загальних зборів. Передбачено можливість визначення статутом строку та способу повідомлення засновників про скликання зборів. Встановлено право виконавчого органу товариства відмовити у скликанні загальних зборів на вимогу засновників. Тепер виконавчий орган має право покладати витрати на проведення зборів на засновника, який це ініціював.

Новий закон про ТОВ: що варто знати українському бізнесу Вихід засновників ТОВ

Нове законодавство передбачило інші правила виходу засновників із Товариства. Засновникам, розмір частини яких менше 50%, надається безперешкодний вихід за нотаріально завіреною заявою, та не потрібна згода засновників. А ось вихід засновників, у яких внесок перевищує 50%, є складнішим. Для цього засновник повинен повідомити про вихід із товариства та отримати згоду інших співзасновників. Законом передбачено строк на отримання згоди від співзасновників – 1 місяць. Якщо згоди не було отримано, засновник має право звернутися із заявою до державного реєстратора та вийти з товариства. Але цю дію можна здійснити тільки після закінчення терміну (30 днів з моменту повідомлення інших співзасновників про своє рішення). < h4>Договірні відносини учасників ТОВ

З прийняттям нового закону, засновникам надано можливість укладати між собою два нові види договорів. Першим договором, який ми розглянемо, буде корпоративний договір засновників. Відповідно до цього договору, засновники товариства зобов’язуються здійснювати свої права та повноваження певним чином або утримуватись від їх реалізації. Також, у цьому договорі можуть зазначатися умови, у яких засновник вправі чи зобов’язаний продати/купити частину статутний капітал. Цей договір укладається за бажанням засновників, є конфіденційним та безоплатним. Також, цей договір публікується на сайті відповідного державного органу протягом 10 днів, якщо одна із сторін такого договору є державою, та 25, і більше відсотків у статутному капіталі належить державі. Разом із корпоративним договором з’явилася безвідклична довіреність з корпоративних прав. Ця довіреність має бути засвідчена нотаріально, а особа, якою вона була видана, не може перепоручати виконання повноважень за цією довіреністю третій особі. Другий договір – це договір засновників про створення товариства. У договорі вказується порядок заснування того чи іншого товариства, умови спільної діяльності щодо суспільства, розмір статутного капіталу, частини кожного із засновників у статутному капіталі тощо. Цей договір укладається у письмовій формі та діє до дня проведення державної реєстрації товариства.

Наші послуги

Юридична компанія «ВІКТОРІЯ ЮРБІЗНЕС ГРУП» працює з 2011 року. За сім років роботи на всеукраїнському ринку компанія набула репутації надійного партнера. Ми здобули довіру тисяч клієнтів. У нашому штаті працюють досвідчені юристи, яких вирізняє досконале знання законодавства та високий рівень інтелекту. Новий закон про ТОВ: що варто знати українському бізнесу Нам довіряють юридичний супровід як українські, так і закордонні компанії. ЗАВЖДИ ВАМ РАДИ!

Юридична компанія «ВІКТОРІЯ ЮРБІЗНЕС ГРУП»Київ, вул. Круглоуніверситетська 7; тел. (044) 361-34-63, (067) 549-57-10 email: https://www. viktoria-group.com.ua

Тютюнникова Вікторія Вікторівна