Різниця між директором та підписантом на підприємстві Поспішне та оперативне прийняття управлінських рішень у господарському товаристві обумовлюється не зосередженням повноважень в одних руках, а в їх правильному розподілі. Для цього у великих корпоративних підприємствах окремі члени колегіального виконавчого органу наділяються деякими повноваженнями голови. Дані про них вносяться до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань (далі – ЄДР) та позначаються у ньому поняттям «підписант». Проте останнім часом такі особи стали обиратися й у невеликих товариствах, де керівництво поточною діяльністю покладається на одноосібний виконавчий орган. У нормативно-правових актах та внутрішніх документах товариства підписантом позначаються як керівник юридичної особи, і інші особи, які є членами виконавчого органу чи працівниками підприємства. Відсутність визначення поняття «підписант» на законодавчому та відомчому рівнях зумовлює його неправильне застосування та призводить до судових спорів, пов’язаних із правомірністю вчинення юридично значимих дій від імені суспільства. У діловій практиці поняття «підписант» застосовується досить часто: у статутах, протоколах загальних зборів, договорах, ЄДР, судових рішеннях, листах державних органів. Воно зустрічається поруч із дефініціями «керівник», «директор», «виконавчий орган». Виникає питання: у чому відмінність між директором та підписантом? Різниця між директором та підписувачем у підприємстві є предметом розгляду в нашій статті.

Різниця між директором та підписантом у підприємстві. Поняття «підписант»

У чинному законодавстві України дефініція «підписант» визначається лише кілька разів, причому вона взагалі відсутня в актах корпоративного права. Його аналіз та узагальнення правозастосовної практики дозволяють загалом виділити три основні підходи до розкриття досліджуваного поняття. По-перше, підписувач – це посадова особа, яка має повноваження на підписання певних документів. Це, мабуть, найбільш логічне визначення поняття, яке ми розглядаємо. По-друге, підписувач – це особа, яка підписала документ, причому незалежно від того, чи вона має на це відповідні повноваження. Наприклад, у тексті Положення про переказні та прості векселі (Закон України «Про приєднання України до Женевської конвенції, яким запроваджено Уніфікований закон про переказні векселі та прості векселі» від 6 липня 1999 року № 826-XIV) зазначено, що підписувач – це кожен, хто поставив свій підпис на векселі як представник особи незалежно від того, був він уповноваженою особою чи ні . Ми ж розглядатимемо поняття «підписант» у третьому значенні: 1 Такий висновок можна зробити на підставі аналізу Порядку надання відомостей з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань, затвердженого Наказом Міністерства юстиції України від 10.06.2016 р. № 1657/5. Це найбільш вузький підхід до розкриття досліджуваного поняття, оскільки він стосується лише сфери корпоративного управління.

Різниця між директором та підписувачем у підприємстві. Основні ознаки підписувачів

Різниця між директором та підписувачем

Роздріб між директором та підписувачем у підприємстві. Співвідношення понять «директор» та «підписант»

Виконавчий орган господарського товариства очолює директор (керівник). Він обирається загальними зборами у товаристві з обмеженою відповідальністю чи наглядовою радою в акціонерному товаристві, якщо інше не передбачено установчими документами. Директор є дуже важливою фігурою в управлінні підприємством. З одного боку, він самостійно (або за згодою інших членів) приймає важливі рішення та організовує всі процеси. З іншого – він є «обличчям» компанії, виступає від її імені у відносинах із державними органами та третіми особами. З позиції корпоративного права директор (керівник) – це одноосібний виконавчий орган чи голова колегіального виконавчого органу. Враховуючи ознаки підписувача, викладені вище, робимо висновок, що різниця між директором і підписувачем у підприємстві полягає в наступному:

< strong>поняття «підписант» та «директор» співвідносяться як ціле і частина, тому що підписуючими можуть бути не тільки одноосібний виконавчий орган (голова колегіального виконавчого органу), а й інші його члени.

Юридична компанія « ВІКТОРІЯ ЮРБІЗНЕС ГРУП» працює з 2011 року. За сім років роботи на всеукраїнському ринку компанія придбала репутацію надійного партнера. Ми здобули довіру тисяч клієнтів. У нашому штаті працюють досвідчені юристи, яких відрізняє досконале знання законодавства і високий рівень інтелекту. Нам довіряють як українські, так і закордонні компанії.

Юридична компанія «ВІКТОРІЯ ЮРБІЗНЕС ГРУП»Київ, вул. Круглоуніверситетська 2/1 Б; тел. (044) 361-34-63, (067) 549-57-10 emailhttps:// www.viktoria-group.com.ua