Юридична адреса — термін, який укорінився у діловому побуті, проте не врегульований чинним законодавством. У бізнес колах найчастіше використовується, як синонім ” місця перебування ” постійно діючого виконавчого органу юридичної особи, яким з підприємством здійснюється зв’язок. Дуже часто компанія «юридично» зареєстрована в одному місці, а фізично розташована в іншому так званому «фактичному адресі». У результаті «юридична» та «фактична» адреси можуть не збігатися. Про законодавче врегулювання цього питання та наслідки такого “несупаду” ми розповімо в цій публікації.

Юридична адреса. Зміст

  1. Поняття фактичний< /span> і юридична адреса
  2. Адреса масової реєстрації
  3. < span class="w">Варіанти рішення

1. Фактична і юридичнаадреса.

Згідно статті 93 Цивільного кодексу України у редакції від 02.12. 2010 адресою місцезнаходження товариства є той, за яким розташовується виконавчий орган управління компанії і за яким здійснюється зв’язок з підприємством. Закон України “Про ДЕРЖАВНУ РЕЄСТРАЦІЮ”, що набрав чинності з 01 січня, містить визначення: місцезнаходження юридичної особи – місцезнаходження постійно діючого виконавчого органу юридичної особи, а у разі її відсутності -місцезнаходження іншого органу або особи, уповноваженої діяти від імені юридичної особи ( – виконавчий орган), за певною адресою, яка вказана засновниками в установчих документах. Відповідно до ст. 45 Податкового кодексу України, податковою адресою є та адреса, яка внесена до Єдиного державного реєстру. Обслуговування платника податків закріплюється за його юридичним місцезнаходженням, тоді як фактичне ведення діяльності може здійснюватися за іншою адресою. Відповідно в єдиному державному реєстрі існує лише один запис < span class="w">про адресу місця перебування постійно діючого виконавчого юридичного< /span> < span class="w">особи, за якому з ним здійснюється зв’язок. Ніяких інших«адрес» в ЄДР не існує. Щодо ” фактичної адреси компанії. Компанія може розташовуватися в кількох офісах, розміщені за різними адресами. У разі створення підприємством додаткового об’єкта оподаткування чи офісу, через який провадиться діяльність, необхідно подати Форму №20-ОПП до органу ДПІ за місцем реєстрації. Термін повідомлення – протягом 10 робочих днів після такої події. Спосіб подання повідомлення за формою №20-ОПП не визначено. Тому платник податку має право подати його у паперовому вигляді або направити поштовим відправленням, але обов’язково з описом. Не рекомендуємо використовувати житлове приміщення (квартира, інше інше) для реєстрації Вашої компанії. Це суперечить ст.ст 379, 380 Цивільного Кодексу України.

2. Адреса масової реєстрації.

Чинним законодавством України поняття “адреса масової реєстрації” не визначено. Водночас, згідно з внутрішніми розпорядженнями, адресою масової реєстрації є адреса, за якою зареєстровано понад 40 компаній. Надання адресою такого статусу тягне за собою неприємні наслідки для компанії. Починаючи з виїзду робочої групи з метою встановлення місцезнаходження юридичної особи та закінчуючи розірванням договору на подання звітності в електронному вигляді. Далі – податковий блок та виклик керівника до податкової міліції (СУФР – слідче управління фінансових розслідувань) для надання пояснень.

3. Варіанти рішення

Після того, як фіскальна служба виявила відсутність юридичної особи за вказаною в єдиному реєстрі адресою, складається довідка про відсутність за місцезнаходженням. Далі – інформація передається до податкової міліції (СУФР) для вжиття заходів. У цьому випадку, керівнику потрібно особисто з’явитись у ДПІ, бажано у супроводі юриста та написати заяву про створення робочої групи на ім’я начальника інспекції. Заяву потрібно підготувати у 2-х примірниках. Один подати, а другий, із позначкою про прийняття, зберегти до повного врегулювання ситуації. Робоча група створюється для повного та об’єктивного вивчення всіх фактів. З документів слід заздалегідь підготувати договір оренди приміщення, акт приймання-передачі та квитанції, що підтверджують факт оплати згідно з договором. Тому, дуже важливо ще на етапі укладання договору оренди офісу перевірити, чи є орендодавець власником об’єкта оренди та переконатися, що пред’явлені документи належать саме до того приміщення, яке Ви плануєте зняти в оренду. Не менш важливо грамотно оформити договір оренди – адже саме цей документ буде основним для господарської діяльності Вашого підприємства. Зверніть увагу, що Договір – це завжди компроміс між інтересами обох сторін у межах обмежень, передбачених законом. Тому уважно читайте «кожну букву» договору і не соромтеся пропонувати внести до нього уточнення чи зміни.

До уваги

На сьогоднішній день найбільшим попитом користуються адреси, які є повноцінними працюючими офісами компанії, яка надає послугу оренди юридичної адреси. У кожному офісі має бути представник компанії, який завжди зможе підтвердити те, що Ваша компанія дійсно знаходиться за цією адресою та доведе зв’язок з Вами. Це захистить Вас від багатьох проблем. Наслідком пустого, закритого офісу, де немає жодних ознак господарської діяльності підприємства, може стати відмітка про відсутність за місцезнаходженням і розірвання договору про визнання електронних документів (звітності) Вашої компанії. Враховуючи це, наша компанія надає послуги оренди юридичних адрес з 100 % підтвердженням. Наші адреси є відкритими, завжди працюючими офісами, в яких постійно знаходяться наші співробітники, готові, у разі потреби або перевірки з боку контролюючих органів, підтвердити, що Ваше підприємство дійсно знаходиться за цією адресою. Додатково, на наші адреси, ми надаємо послугу поштового обслуговування. Ми гарантуємо, що вся Ваша кореспонденція буде вчасно отримана, і не буде втрачена або повернута відправнику.

< img class="aligncenter wp-image-1283" src="https://www.viktoria-group.com.ua/wp-content/uploads/2017/05/Печерськ.jpg" alt="Юридична адреса" width= Також, компанія "ВІКТОРІЯ ЮРБІЗНЕС ГРУП" допоможе провести , , , ,