Фізична особа – підприємець (в побуті – “приватний підприємець”) є найбільш поширеною формою підприємницької діяльності. Насамперед, це пов’язано з простотою та зручністю ведення діяльності. Реєстрація ФОП, ФОП, СПД відбувається набагато легше і швидше, ніж реєстрація юридичної особи. Внести зміни до реєстру щодо приватного підприємця також набагато простіше та дешевше, ніж провести зміни змін до установчих документів підприємства. Варто відзначити простоту ведення бухгалтерського обліку та подання податкової звітності. У разі потреби ліквідація приватного підприємця теж значно простіше, ніж ліквідація юридичної особи.

Реєстрація ФОП, ФОП, СПД. Підготовка документів

При невеликих оборотах та сумах прибутку, дана форма господарської діяльності дуже зручна. Це незаперечний факт. Але для того, щоб стати приватним підприємцем, необхідно зареєструвати підприємницьку діяльність відповідно до законодавства України. Насамперед необхідно внести дані про підприємця до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань.

Для цього потрібно визначитися з такими даними:

  • Підібрати види економічної діяльності

Насамперед, необхідно визначитися з діяльністю, якою майбутній підприємець займатиметься. Далі треба вибрати відповідні види діяльності, оскільки їх необхідно вказувати в заяві при подачі документів для реєстрації. Всі види економічної діяльності встановлені та перераховані в Класифікації видів економічної діяльності (КВЕД).

  • Вибрати систему оподаткування

Для фізичних осіб – підприємців доступні кілька систем оподаткування. Найпоширенішою і найвигіднішою є спрощена система оподаткування, або єдиний податок. Він також поділений на певні групи, залежно від видів діяльності, суми доходу та кількості найманих працівників.

  • Підготувати заяву про державну реєстрацію фізичної особи підприємцем Форма №10

  • < Дана заява заповнюється великими, друкованими літерами, можна від руки, каліграфічним розбірливим почерком. Будь-які виправлення, підчистки та наведення у заяві не допускаються.

    • Підготовка заяви про реєстрацію платником спрощеної системи оподаткування

    Цей пункт є не обов’язковим і виконується у разі прийняття рішення про реєстрацію підприємця як платника однієї з цих систем оподаткування.

    • Довіреність на реєстрацію фізичної особи – підприємцем

    Довіреність необхідна в тому випадку, якщо документи для реєстрації подаватиме фахівець, або інша уповноважена особа, а не майбутній підприємець особисто. Для реєстрації достатньо подати нотаріальну копію цієї довіреності.

    Реєстрація ФОП, ФОП, СПД. Подання документів до реєстраційної служби

    Далі документи необхідно подати для державної реєстрації. Пакет документів подається до відділу державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців за місцем реєстрації майбутнього підприємця. чи межах адміністративно-територіальної одиниці. Наприклад, якщо прописано у Голосіївському районі, то подати документи можна у будь-який район Києва. В основному відділи реєстрації розташовані на перших поверхах районних державних адміністрацій. У так званих Центрах надання адміністративних послуг (Прим. Укр. ЦНАП Центр надання адміністративних послуг). Документи для реєстрації можна подати особисто або поштою. У разі надсилання документів для реєстрації поштовим відправленням, доведеться нотаріально завірити підписи у реєстраційній заяві. Якщо документи подаватимете особисто, радимо заздалегідь ознайомитися з графіком роботи Центру. При подачі документів особисто потрібно обов’язково пред’являти реєстратору паспорт та ідентифікаційний код. При отриманні документів реєстратор зобов’язаний видати опис документів, які прийняв. Опис видається у двох примірниках. Один примірник заявник зобов’язаний підписати та повернути реєстратору. Другий опис залишається у заявника. В описі крім списку документів є спеціальний код адміністративної дії та посилання на сайт Міністерства юстиції України. За допомогою цього коду за цим посиланням можна спостерігати за ходом проведення реєстрації.

    Реєстрація ФОП, ФОП, СПД. Проведення реєстрації

    Реєстрація та внесення даних до Єдиного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських організацій проводиться протягом 24 годин з моменту подання документів реєстратору. Після цього підприємець самостійно може побачити свої дані у Єдиному реєстрі. Ще приблизно через добу після появи даних у реєстрі має з’явитися Виписка. Її можна завантажити та роздрукувати самостійно за допомогою раніше вказаного коду адміністративної послуги. Також приблизно через день, після реєстрації, дані підвантажуються в базу управління статистики. Відповідно, можна направляти до Управління регіональної статистики та подавати заяву для отримання відомостей з ЄДР. Протягом 48 годин з моменту реєстрації дані надходять до Державної фіскальної служби. Так, підприємець береться на облік як платник податків і як платник ЄСВ (єдиний соціальний внесок). У разі, якщо реєстратору було подано заяву про перехід на спрощену систему оподаткування, фіскальна служба реєструє підприємця платником єдиного податку. Якщо заява про перехід на спрощену систему не подавалася державному реєстратору у процесі реєстрації, то це можна зробити у самій податковій інспекції. Там же подається для реєстрації та Книга обліку доходів. Вона має бути заповнена та пронумерована. Реєстрація книги проводиться протягом 10 робочих днів із моменту подачі. Після того, як реєстрація платником єдиного податку пройшла успішно, можна подавати запит на отримання вилучення (витягу) з реєстру платників єдиного податку. Цей витяг буде готовий протягом 5-ти робочих днів з дня подання запиту.

    Наші послуги:

    Юридична компанія «ВІКТОРІЯ ЮРБІЗНЕС ГРУП» спеціалізується на реєстрації, перереєстрації, внесенні змін та ліквідації юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців.

    Реєстрація ФОП

    Наші фахівці допоможуть Вам з реєстрацією, постановкою на облік та підбором системи оподаткування. Також,