26 листопада Верховна Рада України підтримала законопроект “Про введення військового стану в Україні” №9338. Отже, «Військовий стан» – що це означає? Це особливий правовий режим, який запроваджується за умови існування збройної агресії проти України, територіальної цілісності, нападу на неї чи небезпеки незалежності. Механізм запровадження воєнного стану є 4 етапи: 1. Дана пропозиція надходить Президенту від Ради національної безпеки та оборони України. 2. Президент розглядає пропозицію, видає Указ про запровадження цього положення. Парламент повинен у 2-х денний затвердити його на позачерговому засіданні. 3. Указ, затверджений парламентом, публікується в ЗМІ. 4. Українська сторона інформує ООН про параметри запровадження військового стану. Термін і територія дії воєнного стану. Відповідно до Закону, воєнний стан може бути введений на всій території або в окремих регіонах. Територія та строк визначається у президентському Указі. У ньому має міститися перелік прав і свобод людини, які будуть обмежені під час дії воєнного стану. Скасування воєнного стану. Коли загрозу цілісності країни ліквідовано, режим воєнного стану скасовується указом Президента. Ця інформація публікується у ЗМІ. Що потрібно знати про обмеження громадянам? Режим ВП передбачає певні обмеження та особливості. Наприклад:

  • Вводиться комендантська година.
  • Дозволяється огляд документів, особистих речей, автомобілів, житла громадян.
  • У громадян може бути вилучена холодна та вогнепальна зброя, а також боєприпаси.
  • Допускається усунення з посад керівників держпідприємств, установ та організацій .
  • Заморожуються будь-які кредитні лінії від МВФ та інших фінансових організацій.
  • Армія отримує більше повноважень та свободи маневрування.
  • Всі важелі військового, політичного та економічного управління країною переходять до рук президента.

Варто зазначити, що в період воєнного стану повноваження Президента не можуть бути припинені. Якщо термін повноважень глави спливає, він продовжує виконувати свої обов’язки до закінчення терміну ВП. Згідно з Указом Президента «Про запровадження військового стану в Україні» ВП вводиться в Україні з 14:00 26.11.2018 року, терміном на 30 діб – до 14:00 26.12.2018 р. ВП введено у Вінницькій, Луганській, Миколаївській, Одеській, Сумській , Харківській, Чернігівській, Херсонській областях та внутрішніх водах Керченської акваторії. У цих областях можуть бути обмежені такі права громадян: 

  • право на недоторканність житла;
  • таємниця листування, телефонних розмов;
  • невтручання у особисте та сімейне життя;
  • свобода слова та думки;
  • ведення підприємницької діяльності;

У період дії ВП забороняється проведення страйків, масових акцій та зборів. Обласним та місцевим органам самоврядування доручено утворити ради оборони та забезпечити сприяння військовому командуванню в організації та здійсненні заходів правового режиму військового стану. У всіх регіонах України ради оборони міст уже утворено. Якщо у Вас виникли запитання чи потрібна консультація – команда ВІКТОРІЯ ЮРБІЗНЕС ГРУП надасть Вам негайну юридичну допомогу. ЩО ОЗНАЧАЄ ВВЕДЕННЯ ВІЙСЬКОВОГО ПОЛОЖЕННЯ? У всіх регіонах України поради оборони міст уже утворені. Якщо у Вас виникли запитання чи потрібна консультація – команда ВІКТОРІЯ ЮРБІЗНЕС ГРУП надасть Вам негайну юридичну допомогу. ЩО ОЗНАЧАЄ ВВЕДЕННЯ ВІЙСЬКОВОГО ПОЛОЖЕННЯ? У всіх регіонах України поради оборони міст уже утворені. Якщо у Вас виникли запитання чи потрібна консультація – команда ВІКТОРІЯ ЮРБІЗНЕС ГРУП надасть Вам негайну юридичну допомогу. ЩО ОЗНАЧАЄ ВВЕДЕННЯ ВІЙСЬКОВОГО ПОЛОЖЕННЯ?