що здійснюють незалежну професійну діяльність.

Органи ДПС самостійним встановленням (до моменту прийняття змін) фізичній особі-підприємцю ознак незалежної професійної діяльності безпосередньо порушують порядок постановки на облік суб’єктів підприємницької діяльності платників ЄСВ. Щодо обов’язку сплати ЄСВ пенсіонерами — він також є дискримінаційним.
Пенсіонери, зареєстровані як ФОП, звільнені законодавством від сплати ЄСВ. А встановлення обов’язку сплати ЄСВ без отримання доходу взагалі не відповідає меті державного регулювання цього виду відносин.
Кого саме стосуються зміни?
paragraph –>

Фактично заборгованість буде списуватися “сплячим” ФОПам і “нульовикам”, які з 1 січня 2017 року до кінця 2020 року не мали доходу. Є ймовірність того, що ДПС створюватимуть перепони, або неохоче прийматимуть рішення про списання тим заявникам, які отримували дохід частково (наприклад, дохід виходив кілька місяців на рік). У таких випадках потрібно буде звертатися до суду.
Закон про внесення змін №2166 набирає чинності з 1 січня 2021 року, крім пункту 5 розділу i, який набирає чинності з дня, що настає після дня його опублікування.

На сьогоднішній день проект Закону про внесення змін до Закону України “