Прийнятий Верховною Радою Закон №2179 “Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, отриманих злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню поширення зброї масового знищення” від 06.12.2019 р. набирає чинності з 28.04.2020 р.

Цей закон вносить зміни до низки нормативно-правових актів національного законодавства. Одним із яких є і Закон України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань» (далі – Закон про державну реєстрацію). Зупинимося докладніше саме на змінах, що стосуються Закону про державну реєстрацію.

Якщо ж змін у структурі та відомостях про КБВ не відбувалося – то юридичні особи повинні повідомити державного реєстратора про їх відсутність, під час проведення будь-яких змін до відомостей про юридичну особу.

Щодо обов’язку подання інформації про КБВ – юридичні особи, зареєстровані до набрання чинності цим Законом, подають державному реєстратору інформацію про КБВ протягом 3-х місяців з дня набрання чинності нормативно -правовим актом, яким буде затверджено форму та зміст структури власності. Тобто, відлік тримісячного терміну починається з дати видачі наказу Мінфіну.

Слід зазначити, що станом на сьогодні – форма та зміст структури власності Міністерством фінансів ще не затверджені. Тому поки що, до дня набрання чинності наказом Мінфіну, подання документів для встановлення відомостей про КБВ юридичної особи для проведення реєстраційних дій не потрібне.

Мін’юст додатково проінформує про прийняття Мінфіном відповідного наказу.

Як висновок, з 28.04. 2020 року до моменту опублікування наказу Мінфіну про затвердження форми та змісту структури власності юридичної особи та набрання чинності, проведення реєстраційних дій відбуватимуться в тому ж порядку, що й раніше.

< !-- wp:paragraph --> < державного реєстру фізичних осіб - платників податків, Єдиної інформаційної системи Міністерства внутрішніх справ України з розшуку осіб, які зникли безвісти, та викрадених (втрачених) документів за зверненнями громадян. Відомості, які будуть перебувати у даних реєстрах, зберігатимуться у реєстраційній справі. У разі виявлення невідповідності між поданою інформацією та тією, що міститься в державних реєстрах та інших інформаційних системах у проведенні реєстраційної дії, буде відмовлено.