Верховною Радою України було прийнято зміни до частини другої статті 14-1 Закону України «Про торгово-промислові палати в Україні», якими віднесено карантин до форс-мажорних обставин.

>

Згідно з частиною 2 ст. 141 Закону «Про торгово-промислові палати в Україні», форс-мажорними обставинами (обставинами непереборної сили) є надзвичайні та невідворотні обставини, які об’єктивно унеможливлюють виконання зобов’язань, передбачених умовами договору (контракту, угоди тощо), обов’язків відповідно до закону та іншими нормативними актами.

Частина 2 ст. 218 ЦК визначає, що у разі, якщо інше не передбачено законом або договором, суб’єкт господарювання за порушення господарського зобов’язання несе господарсько-правову відповідальність, якщо не доведе, що належне виконання зобов’язання виявилося неможливим унаслідок дії непереборної сили, тобто надзвичайних та невідворотних обставин за цих умов провадження господарської діяльності.

Згідно з ч. 1 ст. 617 Цивільного кодексу, особа, яка порушила зобов’язання, звільняється від відповідальності за порушення зобов’язання, якщо вона доведе, що це порушення сталося внаслідок випадку чи непереборної сили.

Тобто, виходячи з положень Цивільного та Господарського кодексів очевидно, що сторона, піддана впливу форс-мажору звільняється від відповідальності за невиконання та/або неналежне виконання своїх зобов’язань. Але саме по собі оголошення карантину не звільняє від відповідальності автоматично.

Прийнятий 17.03.2020 р. Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникненню та поширенню коронавірусної хвороби (Covid-19)» (Закон від 17.03.2020 № 530-IX) запровадив низку обмежувальних заходів, пов’язаних із поширенням коронавірусної хвороби (COV- 19), та правових норм, спрямованих на захист прав фізичних та юридичних осіб під час карантину, а саме:

заборона на проведення органами державного нагляду (контролю) планових заходів щодо здійснення державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності.

Багато підприємців зараз перебувають у ситуації, коли вони не в змозі виконати взагалі, або виконати належним чином свої обов’язки, наприклад, зі сплати орендної плати за користування приміщенням, офісом, складом та інше. Можливість виконання орендарями своїх обов’язків щодо оплати оренди безпосередньо залежить від отримання ними доходів від провадження підприємницької діяльності. Обов’язковою умовою для доказу впливу карантину на діяльність суб’єкта підприємницької діяльності, є неможливість отримання доходу іншим способом. Тобто докази причинно-наслідкового зв’язку між введенням обмежувальних заходів та відсутністю отримання доходів.

Відповідно, для доказу наявності форс-мажору, потрібне не просто ускладнення фінансової ситуації на підприємстві, що сталися через певні обмеження (в даному випадку карантин), а саме неможливість виконати договір. Сама обставина відсутності коштів на орендну плату не передбачена законодавством як форс-мажор.

Закриття закладів громадського харчування, магазинів роздрібної торгівлі може бути підставою для фіксування форс-мажорної обставини, як приватний дошкільний навчальний заклад Здійснює підприємницьку діяльність у орендованому приміщенні (відповідно до вимог чинного законодавства та за наявності необхідної ліцензії). При введенні карантину підприємець зобов’язаний припинити ведення підприємницької діяльності, щоб уникнути поширення захворювання. Іншої можливості одержання доходів за виконання своєї діяльності – не має. За наявності в договорі оренди умови про такі форс-мажорні обставини, ФОП не нестиме відповідальності за невиконання умов договору.

2) Підприємцем було заздалегідь заплановано індивідуальне пасажирське перевезення групи з 10-ти чи більше осіб. Через оголошення карантину, як обмежувального заходу, Виконання зобов’язання стає неможливим. Також, неможливе його виконання будь-яким іншим способом. Тому, за наявності в договорі умови про такі форс-мажорні обставини, перевізник не нестиме відповідальності за невиконання умов договору.

< Як саме можна підтвердити/довести, що карантин став форс-мажором, через який підприємець не може виконати свої обов'язки орендаря за договором оренди?

Необхідно звернутися із заявою до ТПП (Торгівельно-промислової палати) для отримання сертифіката. Форма заяви є затвердженою. До неї додаються документи, згідно з переліком, зазначеним у самій заяві.

Також це можливо у разі передбачення звільнення від відповідальності або не нарахування штрафних санкцій у відповідних нормативно-правових актах, можна вважати нормою прямої дії.

Отже, законодавець передбачив можливість тимчасового невиконання або неповного виконання підприємцями обов’язків щодо оплати оренди у разі форс-мажору.

Але ми відзначимо, що дуже важливо в такий період,