За порушення громадської безпеки громадяни можуть отримати штраф від 17 до 34 тисяч грн, арешт на строк до шести місяців або навіть обмеження волі на строк до трьох років

З 12 березня 2020 роки в Україні оголосили карантин Точніше, карантин діє в усьому світі, але ми говоримо про нашу країну. в силу закону “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникненню та поширенню коронавірусної хвороби (Covid-19)” №530-IX.

< !-- wp:paragraph -->

Згідно ЗУ “Про захист населення від інфекційних захворювань” карантин – це адміністративні та медико-санітарні заходи, які застосовуються для запобігання поширенню особливо небезпечних інфекційних хвороб. Карантин встановлює та скасовує Кабінет міністрів.

Урядом прийнято жорсткі обмеження. З 17 березня Україна припинила авіасполучення з іншими країнами. Щодо пересування громадян територією України, то з 18 березня було припинено міжміські та міжобласні сполучення наземного транспорту (автобуси, залізничний транспорт).

З 12 березня закрили заклади громадського харчування, заборонили проведення масових заходів (понад 10 осіб). Окрім навчальних закладів (дитсадків, шкіл, ВУЗів), зупинено роботу розважальних закладів (у тому числі ТРЦ), ресторанів, кафе, музеїв, театрів, кінотеатрів.

Свою роботу тимчасово припинили підприємства, що надають побутові послуги населенню, а також – юридичні фірми, нотаріальні контори, навчальні курси, заклади денного нагляду за дітьми, спортивні комплекси, басейни, перукарні, ательє, хімчистки .

Загалом, продовжувати роботу можуть тільки продуктові магазини, аптеки, автомобільні заправні станції, банки та підприємства критичної інфраструктури. Підприємства критичної інфраструктури — це сукупність об’єктів, які є стратегічно важливими для економіки та національної безпеки, порушення функціонування яких може завдати шкоди життєво важливим національним інтересам, державній та комунальній власності та вантажному транспорту.

Для того, щоб населення не було повністю “відрізаним” від цивілізованого життя – працюють спеціалізовані служби доставки.

Заклади харчування, хоч і вважаються місцями скупчення людей, і в даний час закриті для відвідувачів, але мають можливість працювати в режимі доставки. Але для здійснення такого виду підприємницької діяльності, як доставка, необхідно перевірити свої види діяльності згідно з КВЕД.

У переліку видів Діяльності, внесених до ЄДРПОУ, має бути вид — 47.91 “Роздрібна торгівля, яку здійснюють фірми поштового замовлення або через мережу Інтернет”. Це важливо!

А ось за порушення правил карантину для громадян, суб’єктів підприємницької діяльності, посадових осіб передбачено такі розміри штрафів:

Стаття 44-3 Кодексу про адміністративні правопорушення “Порушення правил щодо карантину людей”
> якщо вони спричинили загибель людей або інші тяжкі наслідки, караються позбавленням волі на строк від п’яти до восьми років.

Ця стаття вже була в кримінальному кодексі, проте покарання за нею стало важчим. Вдесятеро виріс мінімальний штраф і з’явилася можливість відправити людину за ґрати, навіть якщо її дії не були смертельними для інших.

< Для того, щоб порушення було саме кримінальним, воно має викликати поширення хвороби. Або бути таким, що "відомо могло спричинити поширення". Якщо ж злочин призвів до загибелі людей або інших тяжких наслідків, покарання буде суворим - від 5 до 8 років. Але ця норма була в законі та змін.

З огляду на вищезгадані події, з якими довелося зіткнутися людству, я закликаю дотримуватися положень, правил і рекомендацій, спрямованих на запобігання виникненню та поширенню коронавірусної інфекції.

Будьте обережні, акуратні та розважливі. Бережіть себе та своїх рідних.

Будьте обережні, акуратні і розсудливі. Бережіть себе та своїх рідних.

Будьте обережні, акуратні і розсудливі. Бережіть себе та своїх рідних.