У світлі останніх подій, пов’язаних із настанням карантину, багато хто згадав, або дізнався про існування Торгово-промислової палати України (ТПП України). Спробую докладніше розповісти про ТПП.

Ще 2 грудня 1997 року було прийнято Закон «Про торгово-промислові палати в Україні» (далі – Закон). Відповідно до Закону, Торгово-промислова палата України є недержавною неприбутковою самоврядною організацією, яка на добровільних засадах об’єднує юридичних осіб та громадян України, зареєстрованих як підприємці, а також їх об’єднання. Метою діяльності ТПП є підтримка, розвиток та конкурентоспроможність українського бізнесу на світових ринках.

ТПП України виконує свої функції самостійно або через регіональні торгово-промислові палати . До регіональних структур торгово-промислових палат входять центральна ТПП України та 25 регіональних ТПП. Відповідно, звертатися необхідно до ТПП України або регіональних відділень, за місцем ведення діяльності. (Форс-мажор), Палата надає досить широкий спектр послуг.

ТПП надає практичну допомогу підприємцям у здійсненні торговельно-економічних операцій на внутрішньому та зовнішніх ринках, сприяє розвитку експорту українських товарів та послуг, для чого надає своїм членам професійні послуги, у тому числі консультаційні послуги з питань зовнішньої торгівлі та оцінки ринків, проводять незалежну експертизу товарів , здійснюють оцінку нерухомості, декларування зовнішньо-торговельних вантажів (за погодженням з митними органами), надають патентно-ліцензійні послуги, послуги зі штрихового кодування товарів та інше. Палати надають українським та іноземним підприємцям ділову, юридичну інформацію, організовують семінари, конференції, виставки в Україні та за кордоном, забезпечують ділові переговори з економічних питань, Можливість виконання орендарями своїх обов’язків, передбачених договорами, залежить від отримання ними доходів від здійснення підприємницької діяльності. Обов’язковою умовою для доказу впливу карантину на діяльність суб’єкта підприємницької діяльності є неможливість отримання доходу в інший спосіб. Тобто докази причинно-наслідкового зв’язку між введенням обмежувальних заходів та відсутністю отримання доходів.

Тобто, для доказу наявності форс-мажору, потрібно не просто ускладнення фінансової ситуації на підприємстві, що відбулися через певні обмеження (в даному випадку карантин), а саме неможливість виконати умови договору. Сама обставина відсутності коштів на орендну плату не передбачена законодавством як форс-мажор.

Щоб підтвердити/довести, що карантин став форс-мажором, за який підприємець не може виконати своїх обов’язків орендаря за договором оренди, необхідно звернутися із заявою до ТПП для отримання сертифікату. Форма заяви є затвердженою. До заяви слід додати документи (додатки), які зазначаються у самій заяві. Обов’язок доведення неможливості виконання зобов’язання за договором доручається заявника. Суди відмовлятимуть у задоволенні позовів до ТПП про оскарження відмови у видачі сертифіката, зазначаючи, що видача сертифікату ТПП є дискреційним повноваженням палати, до якої суд втручатися не має права. Тобто ТПП приймає рішення про видачу або про відмову у видачі сертифіката на власний розсуд.

За видачу сертифікатів законодавством передбачено державне мито. Щодо розмірів мит, то вони досить високі. Розмір державного мита залежить від виду суб’єкта підприємницької діяльності та від виду договору. Один із прикладів, держмито за запевнення форс-мажорних обставин унеможливило виконання умов договору між резидентами буде суттєво нижчим, ніж для нерезидентів. Крім того, треба пам’ятати, що в кожному окремому випадку сплачується дві ставки державного мита – за розгляд документів та за свідчення форс-мажору.

85% членів Палати – малий та середній бізнес, 15% – великі компанії (ВАТ «Укрнафта », ВАТ «Запоріжсталь», ТОВ «Метінвест Холдинг», ВАТ «Турбоатом», АТ «Мотор-Січ», ДП «Антонов» та інші).
Через карантин зупинили роботу близько 600-700 тисяч підприємців, малих підприємств сфери послуг, установ сфери освіти, які дають роботу майже 4 млн. осіб.
У 95% випадків підприємці можуть домовитись із власниками орендованих приміщень умови роботи, бо орендодавці та орендарі взаємопов’язані. Цьому сприяє, зокрема, визнання карантину форс-мажором на законодавчому рівні. У тих випадках, коли сторони не можуть домовитись, торгово-промислові палати видають сертифікати про факт форс-мажору, Потрібно мати спеціальні знання, для того, щоб перед зверненням до ТПП України ретельно вивчити дані документи, проаналізувати та зробити висновок – буде це звернення справді єдиним і останнім шансом на доказ неможливості виконання зобов’язання і чи буде рішення комісії ТПП позитивним. А може, є сенс знайти компроміс шляхом укладання додаткових угод з контрагентами, які скасують штрафні санкції, скасують пеню та інше.

щоб перед зверненням до ТПП України ретельно вивчити ці документи, проаналізувати та зробити висновок – буде дане звернення справді єдиним та останнім шансом для доказу неможливості виконання зобов’язання та чи буде рішення комісії ТПП позитивним. А може, є сенс знайти компроміс шляхом укладання додаткових угод з контрагентами, які скасують штрафні санкції, скасують пеню та інше.

щоб перед зверненням до ТПП України ретельно вивчити ці документи, проаналізувати та зробити висновок – буде дане звернення справді єдиним та останнім шансом для доказу неможливості виконання зобов’язання та чи буде рішення комісії ТПП позитивним. А може, є сенс знайти компроміс шляхом укладання додаткових угод з контрагентами, які скасують штрафні санкції, скасують пеню та інше.