16 січня 2020 року Верховна Рада у другому читанні та загалом ухвалила проект закону № 1210 про вдосконалення адміністрування податків та усунення окремих неузгодженостей у податковому законодавстві. Цей законопроект передбачає для представників бізнесу кардинальні зміни в адмініструванні податків.

Поговоримо про основні з них:

1) Планується зменшення строку на подання заявки на добровільну реєстрацію платником ПДВ з 20 до 10 днів (п. 183.3 ПКУ).< /p>

Тобто, якщо раніше фізичні особи-підприємці або юридичні особи, які відповідають вимогам ПКУ, бажаючі стати платниками податку на додану вартість на добровільній основі мали подати відповідну заяву до органу ДФС за 20 днів до початку нового податкового періоду (до початку місяця), з початком якого вони вважаються платниками ПДВ, то законопроектом цей термін зменшено на 10 днів. Згідно з підприємцями буде менше часу (не 20 а 10 днів до початку нового кварталу) для звернення до податкової у зв’язку з даною заявою.

< Знову ж таки, це нововведення зменшить термін, протягом якого платники єдиного податку третьої групи за ставкою 5% зможуть подати заяву про перехід на ставку 3% + 20% ПДВ. Тобто максимальний термін для звернення до податкової зміни ставки складе максимум за 10 днів до початку нового кварталу.

3 ) Змінять з 20% до 25% встановлений відсоток частки володіння корпоративними правами для визначення «пов’язаної особи» (пп. 14.1.159 ПКУ).

ПП.14.1.159 ПКУ щодо визначення терміну «пов’язаної особи» встановлює частку володіння корпоративними правами у розмірі 20%. З набранням чинності законопроектом 1210 – встановлена ​​частка зміниться з 20% на 25%. Тобто збільшено мінімальний відсоток частки, за наявності якої особи визнаватиметься пов’язаними. (п. 65.9 ПКУ).

Зараз ті особи, які працюють і як ФО-П і як самозайняті особи повинні платити ЄСВ за обидві форми провадження підприємницької та професійної діяльності. А згідно із законопроектом 1210 – такий борг із подвійної сплати ЄСВ скасовано. Тобто, якщо особа платить ЄСВ, як самозайняте, і крім того, зареєстрована як ФО-П, то як ФО-П платити ЄСВ не потрібно.


5) Рішення суду (слідчого судді) виключать із переліку підстав для проведення позапланової перевірки (пп. 78.1.11 ПКУ). Наданий час у чинній редакції Податкового кодексу України однією з підстав для проведення позапланової перевірки є судове рішення (слідчого судді) про призначення перевірки, винесене відповідно до закону. А з набранням чинності законопроектом 1210 – вищезазначений пункт буде виключено. Тобто для проведення позапланової перевірки не буде потрібно рішення слідчого судді. Крім того, серед найважливіших нововведень є той факт, що податківці зможуть перевіряти нарахування зарплатних податків за останні 7 років.