Ліквідація ТОВ за власним бажанням Процедура припинення діяльності підприємств залишається однією з найактуальніших тем сучасності. Отже, для юристів це можливість заробити гонорар за виконання ліквідаційних заходів, а для підприємців та бізнесменів – хвилюючий етап прощання з компанією. Якщо підприємство відсутня заборгованість (у т.ч. бюджетна), то припинення діяльності підприємства, шляхом ліквідації може бути здійснено за рішенням власника. Насправді цей шлях застосовується у разі, коли компанією вже втрачено прибутковість, бізнес вичерпав себе і майбутнє функціонування компанії обтяжується низкою суб’єктивних чинників. Ліквідація ТОВ за власним бажанням – предмет розгляду в нашій статті.

Ліквідація ТОВ за власним бажанням. Поняття “ліквідація”. Основні етапи

Ліквідація ТОВ за власним бажанням Рішення про ліквідацію є суттєвим з точки зору наслідків для його стейкхолдерів (заінтересованих осіб), тому господарське товариство воно приймається більшістю не менше 3/4 голосів [ст. 98 ЦК України]. До ліквідаційної комісії чи ліквідатора з моменту призначення переходять повноваження щодо управління справами юридичної особи. Голова комісії, її члени або ліквідатор ТОВ представляють його у відносинах з третіми особами та виступають у суді від імені юридичної особи, яка ліквідується. Обов’язками ліквідаційної комісії є:

  1. Виявлення кредиторів підприємства шляхом повідомлення в друкованих органах про його ліквідацію та про порядок та строки заяви кредиторами претензій. При цьому явні (відомі) кредитори мають бути поінформовані персонально у письмовій формі.
  2. Ідентифікація, оцінка та консолідація наявного майна.
  3. Прийняття заходів щодо стягнення дебіторської заборгованості підприємства, отримання максимальної суми за активи , що підпадають під продаж.
  4. Погашення вимог кредиторів. Якщо підприємство платоспроможне, то порядок черговості встановлюється Цивільним кодексом України.
  5. Складання ліквідаційного балансу.

Ліквідація ТОВ за власним бажанням. Функції

Причинами добровільної ліквідації ТОВ (за рішенням засновників чи іншого органу, уповноваженого установчими документами) може бути втрата інтересу власниками до цієї діяльності, поточна та прогнозована збитковість функціонування, закінчення терміну, на який було створено підприємство, досягнення цілей підприємства, передбачувані проблеми тощо. Часто така ліквідація застосовується для закриття допущених у процесі діяльності фінансових та юридичних помилок. Але не слід ототожнювати ліквідацію тільки з негативними наслідками, з господарської точки зору цей механізм виконує низку важливих функцій, зокрема: 1.Стимулюючу: потенційна загроза припинення бізнесу і, внаслідок цього, втрати власниками вкладеного капіталу, а в окремих випадках та особистого майна змушує їх дбати про належний рівень ефективності діяльності. 2.Оздоровчу: ринок та відповідні державні органи позбавляють бізнес-середовище нездатних та злочинних учасників, а також спрямовують її активи, трудові ресурси тощо. до ефективних суб’єктів господарювання. 3.Регулюючу: за допомогою чітко прописаного в нормативних документах алгоритму підприємці можуть легально припинити той чи інший проект з огляду на термін його експлуатації, падіння результативності тощо. з повним звільненням від його боргів та зобов’язань. 4.Реабілітаційну: вчасно та вдало здійснене добровільне припинення діяльності підприємства дозволяє зберегти інвестовані кошти або більшу їх частину, а також ділову репутацію його власників. Таким чином, ліквідація ТОВ за власним бажанням є одним із визначальних механізмів упорядкування господарської діяльності. Такий механізм дозволяє не лише припинити функціонування безперспективного бізнесу, а й сприяти збереженню ресурсу підприємництва економічної системі. За грамотною консультацією та допомогою з питань ліквідації підприємства звертайтесь до юристів у сфері корпоративного та господарського права.

Вартість надання послуги — 7000 грн

Нам довіряють як українські, так і закордонні компанії.

Реєстрація ТОВ та https://www. viktoria-group.com.ua