Якщо Ви задумалися про відкриття власного бізнесу, що дозволяє вести масштабну фінансову роботу як у межах України так і за кордоном, то Реєстрація юридичної особи – це єдине правильне рішення. Для початку, давайте розберемося із самим поняттям юридичної особи.

Реєстрація юридичної особи. Основні поняття

Юридична особа – це організація, об’єднання, яке має свої певні права та обов’язки, і може виступати в суді, для представлення своїх інтересів (юридичної особи, а не її учасників особисто). Будь-яка фірма, підприємство чи компанія є юридичною особою. Створеною вважається юридична особа тільки після державної реєстрації та внесення до Єдиного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань України.

Реєстрація юридичної особи. Основні дані

Нижче, ми розповімо як створити свою компанію, починаючи з державної реєстрації й закінчуючи відкриттям поточного розрахункового рахунку в банку.

Насамперед, потрібно визначитися з основними напрямками компанії . Далі – підібрати відповідне приміщення. У випадку організації виробництва або заводу найкращим місцем буде територія за містом. Це вигідно фінансово, оскільки оренда відповідного приміщення буде значно дешевшою за містом. Офіс, навпаки, найкраще організувати у межах міста. Бажано, у престижному районі. Більшість солідних компаній знімають офіси у великих бізнес-центрах. Тут висока ціна перекривається можливостями ділового розвитку та зростання впізнаваності компанії, а також локацією в центральній частині міста. Все це дозволяє залучити нових клієнтів та партнерів у мінімальні терміни. Згідно ст. 93 ЦКУ – адреса фактичного розташування компанії має співпадати з юридичною. За бажання, звичайно, можна скористатися послугою оренди юридичної адреси. На сьогоднішній день це досить поширене явище. Багато компаній юридичні адреси не збігаються з фактичним місцезнаходженням. Але завжди потрібно пам’ятати, що ця адреса є офіційним місцем розташування Вашої компанії і вона вказана в реєстрах державних органів. Потрібно подбати про надійність юридичної адреси, підписати договір на доставку кореспонденції з відділенням Укрпошти, що обслуговує цю адресу на доставку. Або оформити переадресацію поштової кореспонденції. Також заздалегідь необхідно перевірити, щоб його не було внесено контролюючими органами до списку масової реєстрації. Далі необхідно визначитися з кандидатурою директора, складом засновників підприємства, розміром статутного капіталу та частками засновників у ньому. Також важливим пунктом є назва фірми. Бажано, щоб воно було досить простим, звучним та унікальним. Воно має викликати позитивні емоції, легко запам’ятовуватися та мати ресурси для становлення брендом. Вигадавши вдале ім’я компанії, власник створить нематеріальний актив, який згодом почне працювати на свого творця та приносити йому дохід.

Реєстрація юридичної особи. Підготовка документів

Після цього, готуємо пакет документів для реєстрації юридичної особи. Він складається з:

  • Заява про реєстрацію. Форма №1 «Про державну реєстрацію юридичної особи», затверджена Наказом Мін’юсту від 18 листопада 2016 року під номером № 3268/5;

Заява заповнюється великими друкованими літерами, розбірливим почерком. Виправлення та помарки у реєстраційній заяві не допускаються.

  • Протокол загальних зборів засновників.

У протоколі, на порядку денному, мають бути розглянуті та затверджені вище перелічені питання. (Склад засновників, статутний капітал та частки засновників у ньому, назва та місцезнаходження підприємства, а також повинен бути призначений відповідальний за державну реєстрацію.)

  • (Прим. Цей пункт є не обов’язковим і виконується за рішенням ради засновників про реєстрацію підприємства, як платника однієї з даних систем оподаткування). Заяви на реєстрацію платником податку на додану вартість Форма №1 – ПДВ, або заяву на реєстрацію платником спрощеної системи оподаткування.
    • Статут підприємства. (Окрім випадків, якщо було прийнято рішення про провадження підприємницької діяльності на підставі модельного статуту).
    • Довіреність.

    У разі, якщо документи для державної реєстрації подаються уповноваженою особою, необхідна нотаріальна довіреність. (чи її нотаріальна копія) щодо всіх необхідних дій, що з реєстрацією юридичної особи. Довіреність потрібно оформити від кожного засновника компанії. Додатково необхідно пред’явити реєстратору паспорт заявника для посвідчення особи.

    Реєстрація юридичної особи. Державна реєстрація

    Готовий пакет документів подається до відділу державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців залежно від місцезнаходження майбутньої юридичної особи. Найчастіше цей відділ знаходиться в Центрі надання адміністративних послуг (Прим. Укр. ЦНАП – Центр надання пекло< em>міністративних послуг), або у будівлі державної адміністрації. Перед подачею необхідно уточнити місцезнаходження та графік роботи даного відділу. Також документи можна надіслати поштою. Але тоді необхідно додатково засвідчувати нотаріально усі підписи у реєстраційній заяві. У випадку, якщо всі документи складені та оформлені правильно, підприємство буде зареєстроване протягом 24 годин з моменту подання документів. При поданні документів реєстратор зобов’язаний видати спеціальний опис. У ній зазначається повний список поданих документів, а також код адміністративної дії та посилання на сайт Міністерства юстиції. За вказаним посиланням можна за допомогою коду адміністративної дії спостерігати за результатами реєстраційних дій. Також за допомогою коду можна завантажити виписку з Єдиного державного реєстру.

    Наші послуги

    Юридична компанія «ВІКТОРІЯ ЮРБІЗНЕС ГРУП» – надає послуги, пов’язані з реєстрацією, перереєстрацією, змінами та ліквідацією юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців. Таким чином, звернувшись до нас, Ви маєте можливість уникнути складної процедури реєстрації та всіх незручностей, пов’язаних з нею.

    Реєстрація юридичної особи

    Також, наші фахівці допоможуть Вам підібрати працюючу, надійну юридичну адресу, в якій завжди знаходиться наш співробітник, готовий підтвердити, що Ваше підприємство знаходиться саме за цією адресою. Додатково надаються послуги поштового обслуговування.